Пн. 29 Квітня 2024

У переліку нематеріальної культурної спадщини України – традиція приготування затірки з Донеччини

Міністерство культури та інформаційної політики України додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України новий елемент – традицію приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині.

Процес приготування страви є тривалим. Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього зазвичай просіювали борошно, у яке по одному вбивали яйця. Потім додавали сіль, перемішували яйця з борошном. Коли тісто можна було «катати», починали затирати. Для консистенції могли додавати трохи молока або води.

Перетирали затірку десь пів години, до тієї миті, коли горошини з борошна мали однакову форму і розмір. Далі заготовлення розділялись. Одну частину сушили на печі чи в теплому та сухому місці для подальшого споживання, а другу варили.

Для приготування страви картоплю нарізають кубиками і варять в бульйоні або воді. Тим часом готується засмажка із сала, цибулі та моркви. Коли картопля майже готова, затірку висипають, все розмішують, варять 10 хвилин, додають засмажку. Під час подачі страви в тарілку кладуть шматочок масла. За бажанням додають мелений перець та зелень.

Каша “Зозуля” з Вінниччини стала елементом нематеріальної культурної спадщини України


Залишити коментар