Пн. 29 Квітня 2024

Каша “Зозуля” з Вінниччини стала елементом нематеріальної культурної спадщини України

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали традицію приготування каші «Зозулі». Споживання такої страви розповсюджене на території сучасної Вінницької області. Зокрема, традиція побутує в селах Дашківці, Зарванці, Якушинці, Лисянка, Широка Гребля, повідомляє пресслужба МКІП.

Кашу готують з пшона, маку, масла, молока, цукру, солі та яєць. Саме походження назви каші, ніжної та солодкуватої на смак, з чорними вкрапленнями маку дійсно дещо нагадує рябеньку пташку зозулю. Страву довго томлять в печі, щоб досягти того самого, незвичайного смаку. 

Традиція приготування каші передається від покоління до покоління. Як правило у родинах, від старшої жінки до молодшої. Останнім часом знання про приготування кашу передаються й чоловікам. 

Етапи приготування каші: 

  • в окремих посудинах на 8-10 годин замочуємо в холодній воді пшоно та мак;
  • зливаємо воду з пшона, заливаємо холодним молоком і помішуючи варимо в печі, духовій шафі або на плиті до пів готовності (крупа має збільшуватися в об’ємі вдвічі). Піч має бути напалена дровами так, щоб від їх горіння перестав іти дим. Жар залишається в печі. В духовій шафі температура має становити 180-200 градусів, якщо готуємо на плиті, то вогонь маленький;
  • додаємо яйця, збиті з цукром, зціджений мак та 100 г масла. Перемішуємо і варимо ще 25-30 хвилин;
  • додаємо ще 100 г масла, дрібку солі, перемішуємо, накриваємо кришкою і готуємо ще 30 хвилин. Якщо готуємо в печі, то закриваємо її. Каша має мліти. 

Каша подається до столу гарячою. Навколо збирається вся родина. 


Залишити коментар