Пн. 29 Квітня 2024

Зі Світязя браконьєри виловлюють рідкісні водорості

21 лютого, у нічну пору доби, на озері Світязь, працівники служби державної охорони Шацький національний природний парк виявили місцевих мешканців, які займались добуванням кладофори і вже встигли виловити 5 кг цінних водоростей.

На правопорушників були складені відповідні протоколи за ст. 91 КУпАП (порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду), які будуть передані до правоохоронних органів, повідомляють на сторінці у Фейсбук Товариство лісників України.

Кладофори є одним із найважливіших елементів озерної екосистеми. Схожі вони на маленькі зелені кульки, які лежать на дні озера, та влітку їх часто можуть бачити туристи на узбережжі.

І якщо для них це краса, то для місцевих жителів – заробіток. Адже свій незаконний вилов ті продають. Працівники Шацького національного парку майже щоночі ходять у рейди, аби ловити спритників.

Саме завдяки цим водоростям найглибше озеро України Світязь здатне очиститись за рік після великої кількості туристів влітку. В Україні кладофору можна зустріти лише на кількох озерах, одне з яких – Світязь. Європейці її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків, та навіть цілих озер.

Науковці парку застерігають – виловлювати кладофору з води протизаконно, а головне – це неабияка шкода природі. Без цих маленьких фільтрів Світязь може перетвориться на звичайне болото.

Загроза для посівної Сумщини – брак робочих рук


Залишити коментар