Вт. 30 Квітня 2024

Загроза для посівної Сумщини – брак робочих рук

посівна

Фото ілюстративне

Сумські фермери Олександр Шафорост та Сергій Дунь, які обробляють по 500 га землі розповідають, що через мобілізацію їхніх працівників не вистачає механізаторів на посівну.

Про це повідомляє видання suspilne.media.

Понад 500 га землі для обробітку має разом з братом фермер Олександр Шафорост. До повномасштабного вторгнення, у полі працювало 5 механізаторів, 2 з яких пенсійного віку, 1 багатодітний, а решта — військовозобов’язані.

«Ми втратили двох висококваліфікованих людей, які вміли налаштувати техніку, на коліні відремонтувати. Будь-яку проблему, яка може статися у полі, вони її відчувають зсередини і в лічені години можуть відремонтувати якусь важку поломку. Відповідно, їх ми не замінили ніким», – каже  сумський фермер Олександр Шафорост.

За словами фермера, знайти нові кадри за два роки не вдалося, тож за кермо сідають самі.

«Дефіцит кадрів в селі — це величезна болюча проблема Підготовка спеціаліста для роботи з технікою має бути не менше одного року. І це будуть лише базові знання, які теоретичні. А практична частина — це ще не менш одного року», – зауважує  сумський фермер Олександр Шафорост.

За словами керівника профільного департаменту Сумської облдержадміністрації Олександра Маслака, бронювання працівників регулюється урядовою постановою. Для початку підприємство мають визнати критично важливим для забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Звернення приймає і розглядає Міністерство аграрної політики та обласна влада.

«На обласному рівні — це мають бути на вибір 8 показників. Це довідки органів місцевого самоврядування про важливість даного підприємства для громади. Це кількість працівників, не менше трьох осіб. Це доходи за звітний період, що перевищують 2 тис. грн. Відповідність кодам економічної діяльності, які належать до галузі сільського господарства або переробної промисловості. Також наявність рахунку в банках для проведення зовнішньоекономічних операцій і інші показники. Тобто, на вибір мінімум 3 дають можливість подати документи на розгляд обласної комісії і отримати статус критично-важливого підприємства», – зазначає керівник профільного департаменту Сумської облдержадміністрації Олександр Маслак.

Маслак додає, що на обласному рівні відповідні рішення про визнання організацій критично важливими ухвалені по 68 підприємствах, ще 100 — визнані такими на загальнодержавному рівні. Цей статус дає можливість подавати списки військовозобов’язаних для подальшої процедури їх бронювання.

Як виглядає найбідніше село в Карпатах


Залишити коментар