Пн. 29 Квітня 2024

На Вінниччині фермер варить унікальний сир

Сімейна ферма KozzziMoni, яку створив переселенець з Криму, виграла 2 гранти по 12 тис. євро (майже 1 млн грн).

Один із грантів вони вклали у придбання нового обладнання для сирного виробництва, за інший купили техніку для вирощування овочів.

“Придбали більшу сироварню, охолоджувач молока, ванну для соління сирів, ліри спіно (інструменти для нарізки сирного згустку), аналізатор молока, кондиціонер, вакуумний апарат”, – розповідає Дмитро.

Все уже встановлене і працює на фермі в Літині (Вінницька область). Сири, виготовлені на такому обладнанні, відповідають європейським стандартам якості, говорить Дмитро. Їх в асортименті ферми – понад 10 видів, зокрема, тверді, м’які і крем-сири.

Зокрема, на сироварні варять халумі – найвідоміший продукт острова Кіпр та справжня національна гордість кіпріотів. У сир додають сухі листочки м’яти, щоб надати йому пікантності. Завдяки важкотопності халумі можна смажити як шашлик, на грилі або скибочками у сковорідці з невеликою кількістю оливкової олії.

“Халумі смажать до появи легкої золотистої скоринки. Подають на стіл на листках зеленого салату з приправою — меленим духмяним  перцем і оливковою олією”, – ділиться Дмитро.

Він згадує, що перший свій козячий сир зварив, щоб здивувати нову рідню. У 2016 р. він переїхав на Вінниччину з Криму та оселився у селищі Літин, де нікого і нічого не знав. Згодом зустрів і одружився з Оленою, батьки якої мали трьох кіз та не знали, куди подіти зайве молоко.

Зараз KozzziMoni має дві сотні стада овець та кіз та виготовляє 300 кг одного лише адигейського сиру.

 


Залишити коментар