Нд. 28 Квітня 2024

У колишньому маєтку на Житомирщині облаштували культурно-мистецький простір

У селі Гальчин Гришковецької громади Житомирщини запрацював новий культурно-мистецький простір «Чайковський Space». Він розмістився у приміщенні 200-річного колишнього панського маєтку, де народився українсько-польсько-турецький діяч Михайло Чайковський.

Про це інформує Суспільне.

«В стінах цього маєтку в 1919 році радянська влада розмістила в школу, яка функціонувала там рівно 100 років — до 2019 року. Завдяки вчителям і батькам школи маєток зберігся, сказала Наталя. Потім жителі громади почали потроху відновлювати історичну атмосферу цього маєтку», — розповіла завідувачка сектору культури та туризму Гришковецької селищної ради Наталя Ященко.

Тут є гарна народознавча кімната, є облаштовані кімнати, які мають старовинні меблі, посуд, знаряддя праці, одна жінка принесли книги 19 століття польською мовою, одна з них датована 1838 роком. Територія біля маєтку — більше гектара.

В центрі вже є два постійних працівники і штат буде розширюватися. Відкрився арт простір, де проводиться арт терапія і для дорослих і для дітей.

Кілька кімнат облаштовані в стилі та в дусі того часу, коли жив Михайло Чайковський. Є декілька експонатів, пов’язані із ним. Грант ще триває і він передбачає проведення певних заходів, щоб наповнити садибу подіями.

У Британії зводять тепличний комплекс, де будуть вирощувати суницю цілий рік


Залишити коментар