Цукрова галузь в Україні може зазнати кризи

Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС. Водночас для певних видів продукції — м’яса птиці, яєць і цукру — передбачається механізм «екстреного гальмування», щоби «стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022-2023 роках».

За словами голови правління Національної асоціації виробників цукру України Назара Михайловина, запровадження обмежень на експорт цукру до Європейського Союзу негативно позначиться на цукровій галузі України загалом і може призвести до закриття низки цукрових заводів.

«Це дуже згубно позначиться на вітчизняних виробниках цукру, оскільки у нас експортно-орієнтована галузь. Ми сподівалися, що зможемо експортувати цукор, тим самим зберігаючи й розвиваючи нашу галузь. Обмеження, ліцензування та заборони призведуть до перевиробництва в поточному сезоні та закриття заводів», — сказав він.

Нагадаємо, у 2023-2024 виробничому році українські цукрові заводи виробили 1,8 млн тонн цукру, за внутрішньої потреби країни в 900 тис. тонн. Відповідно у 2024 р. Україна могла б поставити на зовнішні ринки 900 тис. тонн цукру.

«Насправді основними споживачами українського цукру в Європейському Союзі були підприємства харчової промисловості — переробники, які безпосередньо використовують цукор у своєму виробництві. Вони зацікавлені саме в українському цукрі, оскільки він якісний, відповідає стандартам ЄС і до певної міри дешевший, ніж у більшості країн Європейського Союзу», — пояснив Назар Михайловин.

Як стверджує керівник галузевої асоціації, у разі введення Європейським Союзом квот і будь-яких інших обмежень українським виробникам цукру доведеться думати про вихід на світові ринки, зокрема, в країни Азії та Африки та інші держави, які не входять до числа ЄС. Для цього українським виробникам цукру буде потрібен доступ до морського шляху.

На Харківщині відновили хлібоприймальний пункт після деокупації села


Залишити коментар