Пн. 29 Квітня 2024

На Харківщині відновили хлібоприймальний пункт після деокупації села

Хлібоприймальний пункт «Іванчуківський» – єдине агропідприємство на території Куньєвської громади, що на Харківщині, яке відновило роботу після деокупації. Російські війська зайняли підприємство у квітні 2022 року, а після звільнення території обстріляли склади та будівлі агропункту.

Про це пише propozitsiya.com

Директорка Іванчуківського хлібоприймального пункту Наталя Левенець розповідає, що обладнання працівники збирали по частинах після деокупації села.

«Шнекова труба потрібна для відвантаження продукції на автотранспорт. Такі труби з нашого підприємства російські військові встановили у яблуневому саду по дорозі на Савинці – для імітації техніки. Три труби ми знайшли там. З собою окупанти забрали два автомобілі», – говорить Наталя Левенець.

Наталя не могла потрапити на територію власного підприємства пів року.

«Я тільки під’їжджала до блокпоста. До мене виходили, відповідали, що поки не пропустять. Пояснювала хто я, але допуску не було. Після деокупації чекали на розмінування, але черга не доходила. На початку ми готові були працювати безплатно, щоб хоч трохи щось відновити й почати працювати. Своїми силами обійшли, роздивилися й витягли наші шнекові труби. На момент виходу на роботу залишилася одна труба з чотирьох», – згадує власниця хлібоприймального пункту.

За словами Наталі Левенець, під час окупації на території підприємства стояла техніка росіян. Внаслідок ударів, які РФ завдала після звільнення села, зруйнований маслопресовий завод з перероблення насіння в олію. Частину обладнання та складів після обстрілів працівники відремонтували самотужки. Суму збитків поки не рахували.

«У нас руйнування зафіксовані. Що буде далі, я ще не готова сказати. Будемо подавати звернення куди можна буде щодо допомоги на відновлення», – додала керівниця агропідприємства Наталя Левенець.

Відновити роботу хлібоприймального пункту «Іванчуківський» змогли у січні 2023 року, За даними Наталі Левенець, за рік прийняли 9 тисяч тонн зерна. Це майже стільки ж, скільки до початку повномасштабного вторгнення.

 

 


Залишити коментар