Нд. 28 Квітня 2024

Законопроект про мобілізацію: арешт банківських рахунків та зменшення призовного віку

Нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано законопроект*, в якому прописано нові правила мобілізації. Закон набуде чинності через місяць з дня його опублікування. Що в документі?

Як вручатимуть повістки?

Згідно з новою версією закону про мобілізацію, всі громадяни України від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-облікові документи. І пред’являти їх на першу вимогу представникам територіальних центрів комплектації (ТЦК-колишні військкомати), поліції або Державної податкової служби України. Співробітникам Нацполіції та ДПСУ планують надати право брати участь у мобілізаційних заходах. Водночас вручатимуть повістки не лише особисто призовникам, а й надсилатимуть їх до особистого електронного кабінету.

З якого віку хочуть призивати і як готуватимуть?

Призовний вік пропонується зменшити: з 27 до 25 років. Добровольцям дадуть відстрочку на два місяці для вирішення своїх питань та підготовки до мобілізації. За бажанням можуть бути призвані на військову службу і засуджені особи, звільнені від відбування покарання з випробувальним строком. Після мобілізації усі громадяни протягом двох-трьох місяців повинні пройти обов’язкову військову підготовку.

Кого не мобілізують?

Мобілізації не підлягають: студенти вишів та навчальних закладів професійно-технічної передвищої освіти, які навчаються на денній формі навчання; інтерни й докторанти; педагоги навчальних закладів професійної вищої освіти.

Звільнено від військової служби людей з інвалідністю усіх груп. Разом з тим, медичні висновки про їхню інвалідність перевірятимуть ще раз. Ще одне нововведення – виключення з переліку військово-лікарських комісій висновків про обмежену придатність до військової служби.

Поширюватиметься призов і на тих, хто має дружину, чоловіка або батьків, які є особами з інвалідністю І або II групи. Не мобілізують таких громадян лише за відсутності інших працездатних членів сім’ї.

Кого позбавлять відстрочки?

Відстрочки від служби більше не матимуть співробітники:

  • Нацполіції,
  • Державного бюро розслідувань,
  • Національного антикорупційного бюро,
  • Прокуратури,
  • Бюро економічної безпеки,
  • Служби судової охорони.

Глави міських та селищних рад, територіальних громад мають бронь. З військовозобов’язаних, які працюють на посадах в органах місцевого самоврядування, бронюють 50%.

Кого і як хочуть карати?

Якщо законопроект ухвалять, то ТЦК зможе звертатися до суду, щоб накласти на ухилянтів правові обмеження. Зокрема:

  • Арешт на банківські рахунки та вкладення,
  • Заборона на виїзд за кордон і право водіння авто.

Такі заходи вживатимуться, якщо громадянин добровільно протягом 10 днів з дня отримання повістки не з’явився до ТЦК.

Якщо ж людина перебуває за кордоном, то в цьому випадку вона має прибути до закордонної дипломатичної установи України. Будь-які консульські дії для військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років здійснюватимуться за наявності у них військово-облікових документів. Це стосується, зокрема, оформлення паспорта громадянина України та закордонного паспорта.

Виправдати неявку в ТЦК у строки, визначені повісткою, можуть перешкоди стихійного характеру, дії країни-агресора, смерть близького родича, хвороба призовника. Керівників лікарень хочуть зобов’язати повідомляти ТЦК про перебування на стаціонарі пацієнтів віком 18-25 років. Про причини неприбуття слід повідомити ТЦК протягом трьох днів з кінцевої дати, визначеної в повістці.

Без строкової служби, але з військовою підготовкою

Строкову службу хочуть скасувати. Замість неї планують запровадити базову військову підготовку. З 2025 року її збираються запровадити у закладах вищої освіти усіх форм власності. Тривати вона має протягом трьох місяців.

Також пройти військову підготовку будуть зобов’язані громадяни, які планують вступити на державну службу та службу в поліцію, обійняти посади в органах прокуратури, у навчальних частинах ЗСУ та МВС.

Про відпустки та демобілізацію

Календарна відпустка військовослужбовцям під час дії воєнного стану може надаватися частково. Але на термін не менше 15 днів.

Бійцям, звільненим із полону, дадуть змогу відпочити та пройти реабілітацію. Їм нададуть додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів.

Встановлює законопроект і підстави для звільнення з військової служби. Це право їм нададуть у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься термінами відповідно до рішення Ставки Верховного Головнокомандувача.

*Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» №10449 від 30.01.2024


Залишити коментар