Сб. 27 Квітня 2024

Родовище солі на Закарпатті забезпечить потреби України

Єдиним вітчизняним виробником солі залишилася Дрогобицька солеварня, яка ще навесні 2022 року збільшила потужності до 55 тонн на місяць. У найближчі рік-два область зможе забезпечити 100% потреб усієї України в технічній та харчовій солі.

Такі прогнози дав голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

«Пів року тому на Закарпатті видобули першу технічну сіль з абсолютно нового родовища — Тереблянського. Крім того, тут сподіваються наростити потужності видобутку та відновити колишню славу, яку ще донедавна приносило Солотвинське сольове родовище та оздоровчі курорти, пов’язані з ним», — наголосив Віктор Микита.

Нині у Солотвині роботу знайшли колишні співробітники «Артемсолі», які працюють цілими сім’ями. А за сорок кілометрів від Солотвина активно розробляють Тереблянське родовище. Розробляє ТОВ Катіон Інвест. Її директор Сергій Кондратьєв.

Зараз видобуте можна використовувати виключно в технічних цілях, у цій солі багато глини та інших домішок.

Директор підприємства визнає, що якість солі, яку нині видобувають з Тереблянського родовища, поступається якістю солі з ДП «Артімсіль»:

Також Кондратьєв каже, що Тереблянське родовище має великі поклади харчової солі, проте для її видобутку потрібен час. Якщо до покладів якісної харчової солі вдасться дійти за допомогою комбайну, її видобуток розпочнеться у другій половині 2024 року.

Соєві боби у ціновому тренді на зниження


Залишити коментар