Як погода вплинула на озимину
Упродовж другої декади зимуючі культури в Україні продовжували знаходитися в стані зимового спокою.
Про це йдеться в декадному огляді Укргідрометцентру.
При цьому зазначається, що в період найбільш інтенсивного похолодання, коли мінімальна температура повітря досягала -14-24°C, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав знижувалася до -3-7°C, що вище критичних температур вимерзання.
«Лише в окремих районах Київської області вона короткочасно знижувалася до -9°C. Така температура була близькою до критичної температури вимерзання озимого ячменю, ріпаку та слаборозвинених з осені рослин озимої пшениці. Тривалість таких знижень становила 1-2 дні», — уточнили фахівці.
Також вказується, що, за розрахунками агрометеорологів, критична температура вимерзання становила:
- озимої пшениці у фазі утворення сходів — 3-го листка — -11-13°C, у фазі кущіння — -13-15°C;
- озимого жита — -14-16°C;
- озимого ячменю та озимого ріпаку — -9-11°C.
«Внаслідок температурних коливань на окремих полях Миколаївської області впродовж двох декад відзначалося залягання притертої льодяної кірки товщиною 4 мм, ступінь її розповсюдження становив 50% площі поля. На полях Одеської, Кіровоградської та Запорізької областей, де в першій декаді спостерігалася льодяна кірка, відбулося її руйнування», — додали агрометеорологи.
Залишити коментар