Зеновій Сич вирощує понад 30 сортів часнику
Попри війну, поле обов’язково слід обробляти, — переконаний доктор сільськогосподарських наук, професор Зеновій Сич. Виходець із Золочівського району Львівської області, він зараз живе на Дніпропетровщині. Тут, за 100 кілометрів від зони бойових дій, не полишає улюбленого заняття, якому присвятив усе життя, — праці на землі.
Чоловік вирощує багато різноманітних овочів. Одним із найулюбленіших вважає часник, якого має понад 30 сортів (французький, китайський, зі стрілками і без). Вирощує цю культуру щосезону.
Важлива умова високого врожаю — правильна сівозміна. У середині жовтня науковець висаджує зубки озимих сортів. На початку липня викопує дозрілі головки. А вже через кілька днів звільнені площі засіває редькою дайкон, пекінською капустою та кольрабі.
Зібравши їх у листопаді, відразу переорює ділянку. Навесні ж тут «прописує» огірки, помідори, що теж виростають нівроку. Відтак можна знову повертати пекучий овоч.
Ще один хороший варіант сівозміни: після часнику — амарант, насіння якого Зеновій Деонизович збирав у січні. На окремих ділянках замінював його руколою та фацелією (як сидератами).
До речі, господар тримає курей. Вони охоче клюють вирощену на ділянці зелень.
Пан Зеновій активно працює, чимало експериментує, а набутим досвідом охоче ділиться з початківцями. Окрім того, не припиняє писати книги, які виходять у світ. Нещодавно видав дослідження про сорти рослин. Зараз готує до друку власну монографію, де описано агротехніку вирощування вігни.
Залишити коментар