Пн. 29 Квітня 2024

Пора назвати бенефіціарів зернового бізнесу, адже дивно, що ОП досі не прокоментував справу на 5,2 млрд грн, – Дроздов

Це не Україна продає зерно, а зернотрейдери. З часу війни ця мегаприбуткова сировинна галузь перейшла під дах слуг народу (африканського). Держава ще й ПДВ їм зобов’язана відшкодовувати.

Пора оприлюднити прізвища кінцевих бенефіціарів зернового бізнесу. Тому що величезні підозри викликає той факт, що офіс президента, який так любить горланити з усіх прасок про свої видатні успіхи, так досі й не прокоментував резонансну справу на 5,2 млрд грн – таку суму збитків від митних махінацій на зерновій угоді озвучили правоохоронні органи ще на початку року.

Мережа фіктивних фірм, задіяних у зерновому схематозі, нараховувала майже 400 комерційних структур, через яких ділки скупляли злаки у фермерів, а потім через прокладки-посередників збували за кордон. 1 млн тонн збіжжя по такій схемі (без декларування доходу від експортних операцій) було прокручено лише за два літні місяці торік.

Обсяги, масштаб і величина зернової схеми не можлива без покровительства влади, адже зерновий експорт іде під егідою ООН і міжнародних зобов’язань, виконання яких монопольно лежить у компетенції найвищої влади. 5,2 млрд грн – це сума, на якій спалилися їхні зерноділки. А на скількох тоннах не спалилися?

Правильно в школі вчили: хліб – усьому голова.

Коли почала діяти зернова угода, всі говорили про валютний бенефіт, про дітей чорного континенту, про міжнародне продовольство – і ніхто до зерна не прив’язував ні війну, ні кастрацію полонених, ні масові вбивства на окупованих територіях, ні щоденні обстріли міст. Це був просто бізнес, а війна була в ролі небажаного пункту про форс-мажор.

Хоча, перепрошую, під час війни інші вигоди взагалі мали б не розглядатися – лише безпекова. Яку БЕЗПЕКОВУ вигоду мала Україна від деблокації портів і вивозу збіжжя? Яким чином наша роль сировинного донора була конвертована в безпекову вигоду? Валюта – це пунятно, це харашо. Але якось воно дивно виглядає, коли економіка всередині країни повністю залежна від війни, а експортна зовнішня економіка ніяк не прив’язана до неї. Внутрішній бізнесмен хай банкрутує через війну, а зовнішній експортер під зеленим дахом хай далі заробляє попри війну.

Якби вони державний інтерес так само захищали, як свій…

Остап Дроздов


Залишити коментар