Пн. 29 Квітня 2024

Пенсіонерам готують додаткову виплату у жовтні

У жовтні багатьом українським пенсіонерам дадуть додаткову виплату. Її розмір дорівнюватиме 2093 гривням – прожитковому мінімуму для осіб пенсійного віку.  Кому дістанеться додаткова виплата, розповіла прес-служба Пенсійного фонду України, пише agronews.ua.

Відразу зауважимо, ця виплата, на жаль, дістанеться не всім пенсіонерам. Йдеться лише про тих, які належать до числа внутрішньо переміщених осіб. Та й серед них не всі пенсіонери можуть претендувати на таку додаткову виплату. Її дадуть лише тим, хто з якоїсь причин упродовж декількох місяців не отримував свою пенсію.

“Пенсіонерам із числа ВПЛ, у пенсійних справах яких враховуються пенсії, невиплачені за минулі періоди, додатково виплачено по 2093,00 грн (розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність). Такий особливий порядок виплати сум пенсій за минулі періоди особам із ВПЛ визначено постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.2021 № 1165”, – повідомляє прес-служба ПФУ.

Таким чином, ці 2093 гривні пенсіонери отримають не замість пенсії, а додатково до пенсії. На виплату цих додаткових сум ыз бюджету виділено 1 мільярд гривень.

Водночас, у Пенсійному фонді нагадують, що зараз відбувається масштабна верифікація отримувачів соціальних виплат і пенсіонерів зокрема. Звірка даних уже приносить плоди. Зокрема, жителя Запоріжжя викрили на незаконному отриманні пенсії з інвалідності. З’ясувалось, що ніякої інвалідності в нього немає. Отже, тепер “інвалід”, який після верифікації, на щастя, “одужав”, мусить заплатити Пенсійному фонду штраф за незаконно отримані гроші. Розмір штрафу – 26 000 гривень.

Крім того, у ПФУ нагадують, що можуть позбавити пенсії або соцвиплати і з інших причин. Зокрема, це може бути пов’язано з помилкою в особистих даних, невірно вказаними даними про стаж або розмір зарплати, яку отримував пенсіонер, та з виїздом пенсіонера за кордон на постійне місце проживання.


Залишити коментар