Пн. 29 Квітня 2024

Приватизація держмайна принесла бюджету майже чотири мільярди

Зокрема у цьому році ФДМУ вперше продав торфове підприємство – Рівнеторф – за 205 млн гривень та морський порт – Усть-Дунайськ – за 201 млн гривень. Фонд держмайна з початку приватизації залучив до бюджету 3,98 млрд грн, повідомляє пресслужба ФДМУ, пише agronews.ua.

Так, за минулий рік від приватизації надійшло до бюджету 3,98 млрд гривень.

Водночас середнє зростання вартості активів на аукціонах — у три рази, за актив у середньому змагались 4,5 учасника.

У цьому році ФДМУ вперше продав торфове підприємство – Рівнеторф – за 205 млн гривень та морський порт – Усть-Дунайськ – за 201 млн гривень. Також наближається до завершення продаж спиртзаводів. Попереду – продаж санкційних активів та велика приватизація. Це дозволить отримати ще більше коштів для підтримки Сил оборони та залучити міжнародні інвестиції, – мовиться у повідомленні Фонду.

Нагадаємо, з 21 по 25 серпня сума переможних ставок приватизаційних аукціонів Фонду держмайна сягнула 3,2 млн грн. Зауважується, що у семи аукціонах взяли участь 36 учасників, а завдяки конкуренції ціна активів зросла у 11 разів від стартової ціни.

У Державному фонді майна відзвітували про результати малої приватизації. Зокрема, за об’єкти вдається виручати в рази більше грошей, аніж планувалося.

Фонд держмайна України з початку відновлення малої приватизації у вересні 2022 року залучив понад 1,24 млрд грн приватних інвестицій в аграрні активи. В середньому по три підприємці змагалися за 25 державних об’єктів. Це призвело до їх подорожчання приблизно втричі.

Фонд державного майна готує новий аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу ДП “Білгород-Дністровський морський торговельний порт (МТП)”. Це буде вже п’ята спроба продати актив, адже призначені на 6 та 14 червня цього року приватизаційні аукціони із продажу ЄМК ДП “Білгород-Дністровський МТП” за ціною 184,9 млн грн не відбулися через відсутність заявок учасників.

У 2023 році економічний ефект приватизації склав 3,4 млрд гривень. Це не лише кошти від продажу об’єктів, а й виплата боргів перед бюджетом та працівниками, які роками накопичувались на збиткових підприємствах.

За 7 місяців 2023 року до державного бюджету надійшло понад 450 мільйонів гривень від здачі в оренду державного майна. З початку року ФДМУ уклав 1 043 нових договорів — це тисячі нових можливостей для малого та середнього бізнесу, який створює нові робочі місця, сплачує податки та підтримує економіку країни під час війни.


Залишити коментар