Сб. 27 Квітня 2024

На Черкащині в обліпиховому саду зібрали гарний урожай

Обліпиховий сад в селі Телолин на Черкащині на третій рік після висаджування дав від 12 до 18 кг ягід з куща. Загальна площа плантації обліпихи ФГ «Теолинське» становить 7 гектарів, але цього року плодоносить до 2,5 гектара, на яких ростуть сорти Орендж Революшн, Марійа Брувеле і Єва.

– Це третій рік наших насаджень і перший повноцінний урожай, – розповів представник ФГ «Теолинське» Іван Полонський. – Минулого сезону ми залишили невеличкий врожай на кущах і дали людям зібрати ягоди для себе, кількість ягоди не дозволяла обрізати плодові гілки. А в цьому році – це повноцінний врожай і в середньому 15 кг з рослини, тобто від 12 до 18 кг з рослини залежно від запилювання.

У господарстві росте кілька сортів обліпихи: сорт української селекції Володимира Меженського Орендж Революшн, технічний сорт Марійа Брувеле і десертний Єва. Як запилювач використовують сорт Лорд.

До збору врожаю в «Теолинському» залучають 20 людей, які секаторами обрізають плодоносні гілки і складають їх у ящики по 5 кілограмів. За три завантажують машину-рефрижератор і відправляють покупцям.

– Загалом урожай 2023 року виявився в два-три рази більшим, ніж ми розраховували. Найбільша врожайність у сорту Марійа Брувеле, водночас середня врожайність, але все одно більша очікуваної, у Орендж Революшн. Щодо Єви, то на початку плодоношення, як і зазначено в описі сорту, врожайність слабка, але на третій-четвертий рік вона значно збільшується. Тож ми чекаємо від Єви приросту на наступний рік, – зізнався Іван Полонський.

Після війни в господарстві планують зробити власну переробку обліпихи.

Імпорт тракторів і комбайнів упав на 30-45%


Залишити коментар