Пн. 29 Квітня 2024

Віталій Головня: Реформа рибної галузі включає і оновлення рибогосподарської науки

У Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбувся круглий стіл щодо сучасного стану та перспектив розвитку наукових досліджень у рибогосподарських водних об’єктах України. Участь  у ньому взяв заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, представники Мінагрополітики, Держрибагентства, науковці рибної галузі та громадськість.

Заступник Міністра наголосив, що реформа рибної галузі включає також і оновлення рибогосподарської науки. І вже найближчим часом буде створено нову державну наукову установу.

“Впровадження кращих європейських наукових розробок у рибну науку та практику неодмінно призведе до позитивних змін, як у рибальстві, так і рибництві України. Адже розвиток галузі має опиратись на сучасну науку”, – наголосив Віталій Головня.

Він підкреслив, що наразі триває робота над залученням міжнародної технічної та донорської допомоги для рибогосподарської галузі.

Під час круглого столу було окреслено пріоритетні напрями наукових рибогосподарських досліджень. Акцентовано увагу на наукових засадах сталого використання водних біоресурсів в Азово-Чорноморському басейні та Світовому океані. Представлено головні компоненти морських досліджень попередніх років, рибогосподарських експедицій в Азовському та Чорному морях.  Та запропоновано системні підходи, що сприятимуть відновленню та укріпленню української рибогосподарської науки.

У ході зустрічі окремо зупинилися також на питанні наукових досліджень у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах та їх застосуванні у рибництві та рибальстві.

«Наука у рибній галузі може існувати тільки тоді, коли  всі стейкхолдери об’єднають зусилля. Спільно буде складено план дій, будуть використовуватись можливості та потенціал кожної наукової установи із залученням молодих спеціалістів», – зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

В рамках заходу його учасники відвідали Навчально-науково-виробничу лабораторію водних біоресурсів та аквакультури НУБіП.


Залишити коментар