Нд. 28 Квітня 2024

Україна навесні буде імпортувати майже всі овочі борщового набору

Великий відсоток вирощених у 2023 році овочів борщового набору, у деяких випадках до 50%, буде непридатним для тривалого зберігання, оскільки багато новачків вирішили зайнятися овочівництвом.

Таку думку висловив керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев в колонці на AgroTimes. Він вважає, що до Нового року проблем із пропозицією основних позицій овочів борщового набору на внутрішньому ринку України майже не буде, причин для суттєвого зростання цін також не буде. Але вже з початку весни 2024-го й протягом наступних 3-4 місяців дефіцит може відчуватися практично по всіх позиціях овочів, можливо, окрім картоплі.

Олександр Хорев, керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти»: Відповідно, з великою ймовірністю навесні 2024 року Україна буде імпортувати всі овочі борщового набору. Винятком може стати картопля, оскільки понад 95% цієї культури вирощується господарствами населення, а якихось серйозних проблем з урожаєм поточного року ми не бачимо.

Головним постачальником овочів борщового набору в Україну традиційно виступає Польща. Щодо тепличних овочів, то головним постачальником томатів та огірків в Україну була й залишається Туреччина із часткою не менше 75%.

«Щодо ситуації з тепличними томатами й огірками, то, як повідомляли представники тепличних комбінатів, сезон 2023 року в них проходив за запланованим сценарієм й не дуже відрізнявся від попереднього. Ціни на їхню продукцію суттєво знизилися тільки в серпні поточного року, коли на ринок почали надходити великі обсяги огірків та помідорів із відкритого ґрунту. За нашими прогнозами, ціни на тепличні овочі знову підуть угору вже з другої половини вересня поточного року. Головним чинником, який може вплинути на ціни на ці продукти, буде стабільність курсу гривні до іноземних валют, адже з жовтня по квітень ціни на тепличні томати й огірки формуються виключно на основі цін на імпортні овочі, оскільки в прохолодні пори року місцеві виробники практично не вирощують продукцію через дорогі енергоносії», — підсумував експерт.


Залишити коментар