Сб. 27 Квітня 2024

Тернопільщина – лідер за посівом цієї культури

Не зважаючи на війну, селяни у різних областях України активно взялися за сівбу  озимих культур на зерно та ріпак, розуміючи, що від них залежить продовольча безпека країни. Тішить, що Тернопільщина залишається серед лідерів на аграрному ринку нашої держави.

Про це повідомляє Gazeta.te.ua.

Як  повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України, уже посіяно понад 700 тис. га озимих, ріпаку – понад 600 тис. га. Завдяки сприятливим погодним умовам сівбу однієї з провідних олійних рослин – ріпаку вже завершили сільгосптоваровиробники Волинської, Полтавської, Сумської і Тернопільської областей. Найбільша площа посіву ріпаку також на Тернопільщині — 72,5 тис. га, далі йдуть Вінниччина — 67,2 тис. га та Кіровоградщина — 59,4 тис. га.

У ці вересневі дні  триває  копання картоплі та збирання овочів. Так, під картоплею у нашій області у всіх категоріях господарств цього року зайнято 115 тисяч гектарів, під овочами – 11,8 тисяч гектарів.

Картоплю уже зібрано з 37 тис га (68 процентів), валовий збір при урожайності 168 ц з га становить 648 тис тонн. Овочі  зібрано  з 5,6 тис. га (47 відсотків). Валовий збір при урожайності 214 ц з га становить 120 тис тонн.

Ще аграріям краю треба зібрати кукурудзу з 115,6 тис га, гречку – з 8,3 тис га, цукрові буряки –  з 22,5 тис га, соняшник – з 101 тис га, сою – з 100 тис га. А також   посіяти озимі культури на 270,8 тис га. І якщо озимий  ріпак на Тернопільщині уже посіяно стовідсотково, то озимої пшениці поки що лягло у ріллю лише 4 відсотки від запланованого, також днями буде розпочато посів  ячменю, жита.


Залишити коментар