Нд. 28 Квітня 2024

Вирощування суниці в Іспанії загрожує заповіднику Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Іспанська провінція Уельва – один з ключових регіонів країни, у якому вирощують 97% іспанської суниці садової. Але через збільшення площі з плантаціями суниці легалізація видобутку підземних вод, які використовуються для поливу під загрозою, адже розташований поріч заповідник Кото де-Доньяна має статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, повідомляє gfactueel.nl.

Щорічний урожай суниці садової по всій провінції Уельви впродовж останніх років стабільний і становить близько 350 тисяч тонн на рік. Але ще у 2000 році врожай коливався в межах 300 тисяч тонн. Зараз 97% всієї іспанської суниці вирощується саме в цій провінції. Водночас найбільша ділянка з плантаціями розташована на схід від міста Уельва – приблизно за 40 кілометрів від національного парку.

– Природний парк Кото де-Доньяна – остання андалузька болотиста територія і перебуває під загрозою повного висихання. Торік у цей час найбільша лагуна в цьому районі вперше повністю висохла, – йдеться у повідомленні.

Саме вирощування суниці  на північний захід від заповідника спричиняє зменшенню рівня води, адже фермери відкачують ґрунтові води для поливу насаджень. Це законно для близько 8000 гектарів суниці та інших ягід, але, за оцінками Всесвітнього фонду дикої природи, сотні джерел води для поливу ще 2000 гектарів незаконне.

Гарбузи на клумбах: у Дніпрі ростуть овочі у парку


Залишити коментар