Нд. 28 Квітня 2024

Як приготувати компост восени

Прибирання осіннього листя – це процес, який викликає роздратування у багатьох дачників. Листя падає постійно, а його необхідно регулярно прибирати. З опалого листя можна приготувати осінній перегній. Яке саме листя найкраще підходить, та які особливості брати до уваги.

Чому варто приготувати перегній з листя?

Якщо у вас є гній або пташиний послід, готувати перегній з листя особливого сенсу немає. А як бути мешканцям невеликих міст, для яких органічні добрива знайти дуже складно? Тому ось інструкція про те, як приготувати перегній з листя, повідомляє телеграм-канал “СОДа”.

Яке листя потрібно брати?

Можна брати листя з наступних дерев:

  • верба
  • тополя
  • ясен
  • яблуня
  • вишня
  • груша
  • береза

Якщо брати листя від цих дерев, його можна не подрібнювати. А якщо використовувати листя каштана, клена або різних ягідних кущів, то вони розкладаються повільно, що вимагає їх попереднього подрібнення. Для перегною не варто використовувати листя з дуба, брусниці, горіха та лохини. Вони мають високий вміст дубильних речовин, які негативно впливатимуть на врожай. Деякі дачники використовують голки з хвойних дерев, проте їх слід ретельно перетерти, адже вони повільно розкладаються.

У чому заготовляти компост?

Є два варіанти заготівлі: У поліетиленових пакетах. У готових баках чи схожих ємностях. Сюди можна зарахувати: дерев’яні ящики, бочку, чавунну ванну та інші. Важлива умова для створення компосту: у ємностях мають бути отвори для повітря. Без циркуляції повітря створити якісний компост неможливо.

Час приготування

Термін приготування листкового компосту залежить від кількох факторів: щільність укладання; розмірів листя; вологість; температура. Щоб прискорити дозрівання компосту, необхідно добре подрібнити листя і зрідка їх змочувати. Термін дозрівання листового компосту становить від 1 до 2 років. Щоб визначити готовність компосту, потрібно ретельно оглянути його, якщо немає черв’яків, то його можна вважати готовим. Справа в тому, що в готовому листовому перегною черв’якам не буде чим харчуватися.

Як прискорити дозрівання компосту?

У спеціалізованих магазинах можна купити різні засоби та добавки, які прискорюють дозрівання. Вони довели свою ефективність, проте багато людей не готові витрачатись на такі добавки. Найбільш бюджетний та ефективний спосіб – додати трохи трави зі своєї ділянки. Звичайно, якщо додаються бур’яни, не можна допускати, щоб у компост потрапило їх насіння. Відмінним рішенням може стати кропива, але восени її знайти не так просто.

Чому у вересні треба посипати полуницю кавовою гущею


Залишити коментар