Пн. 29 Квітня 2024

Як правильно облаштувати компостну яму

Компостування — переробка органічних відходів, завдяки мікроорганізмам та безхребетним. Метод нагадує природнє розкладання органіки. В результаті для грядок можна отримати цінне добриво, з яким будуть добре рости овочі, фрукти та інші рослини.

Вибір місця

Це найперше, що треба зробити. Вибрати правильне місце для розташування компостної ями. Воно має бути близько до городу, саду чи дачної ділянки. Треба враховувати розташування поруч жилих будинків. Яма з компостом має бути не ближче, ніж за 5 м, а також не менше, ніж за 10 м від місць водозабору. Якщо все правильно зробити, ніякого поганого запаху не буде відчуватися, пише телеграм-канал “СОДа”.

Вибір компостера

Можна зробити просто невелику яму в землі, а по периметру організувати загорожу з дошок чи старого шиферу. Можна придбати спеціальні компостери. Головне, щоб його об’єм був не менше, ніж 1 куб.м.

Як правильно закладати компост

Найкраще закладати відразу велику кількість компосту. Якщо ні, заповнюйте поступово. Якщо це не спеціальна ємність, а з відкритим дном місце, тоді потрібно перекопати ґрунт та зробити дренаж. На дно можна вкласти гілки. Найкраще, якщо гілки будуть завтовшки з олівець. Вони краще та швидше розкладаються, ніж товсті.

Товщина кожного компостного шару повинна бути приблизно 10-15 см. Кожен шар проливають водою по 10 л на кожні 100 кг маси компосту. Також кожен з них треба вкривати ґрунтом або вже зрілим компостом. Не забувайте розміщувати дренаж між шарами. Висота компосту не повинна бути вища за 1,5 чи 1,7 м. 

Правила догляду за малиною восени


Залишити коментар