Пн. 29 Квітня 2024

Робота для розмінування подарували естонці українським рятувальникам

Естонські рятувальники придбали та передали для потреб Державної служби України з надзвичайних ситуацій дистанційного робота для розмінування DOK-ING MV-4. Машину названо «Ярослава» — на честь української спортсменки й чемпіонки світу зі стрибків у висоту Ярослава Магучих.

Про це повідомляє пресслужба посольства Естонії в Києві.

«Це — «Ярослава», одна з найкращих у світі роботизованих систем для розмінування MV-4 виробництва компанії DOK-ING, яку Естонська Асоціація рятувальників Päästeliit придбала для ДСНС України. Машину назвали на честь української спортсменки й чемпіонки світу зі стрибків у висоту Ярослава Магучих. Робот-розмінувальник вирушить до України найближчими днями», – повідомляють посольстві.

Машина обладнана дистанційним керуванням, що дає змогу саперам перебувати на безпечній відстані, а отже, вона не тільки допомагатиме українським рятувальникам знешкоджувати міни та нерозірвані боєприпаси, а й зберігатиме їхні життя. Вартість машини, включно з додатковим обладнанням і тренінгом для саперів, становить €1,1 млн. Фінансові витрати взяли на себе естонські підприємці Крістьян РахуПрііт Коіт і Валдур Лаід — керівники компанії UG Investments.

«Багатофункціональна роботизована система для розмінування MV-4 має розширені можливості зі знешкодження вибухонебезпечних предметів та саморобних вибухових пристроїв. Вона обладнана поворотним грейфером, клішнею для розмінування та бульдозерним відвалом. Низький профіль і міцна конструкція роблять машину стійкою до будь-яких детонацій протипіхотних мін і нерозірваних боєприпасів подібної інтенсивності. Робот-розмінувальник також може витримати вибухи протитанкових мін. MV-4 призначений для очищення від мін смуги землі шириною 170 см», – зазначили у посольстві.

В Україні вже є 10 роботів-розмінувальників виробництва DOK-ING. На сьогодні вони обстежили більш ніж мільйон квадратних метрів української землі та знищили понад 700 різних вибухонебезпечних предметів.

Назвали кількість аграріїв, які отримали кредити від держави


Залишити коментар