Пн. 29 Квітня 2024

В Україні планують підвищити комуналку до 300$

Нинішні тарифи на комуналку в Україні, певно, залишаться незмінними до кінця наступного опалювального сезону. Однак після його закінчення вартість комунальних послуг може зрости. Але при цьому основний удар від підвищення тарифів на комуналку українці матимуть невдовзі після війни. Про це повідомляє finance.today.ua, пише agronews.ua.

Такою інформацією поділився у своєму телеgram-каналі голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. Попенко відпрепарував сценарій, який приготувало Україні USAID (Агентство США з міжнародного розвитку). Це Агентство під егідою вищої державної влади США займається наданням допомоги іншим країнам у виході з кризових ситуацій. Йдеться про методологічну допомогу.

Так, USAID вже підготувало свій сценарій щодо оздоровлення української енергетики. Зокрема, щодо ліквідації заборгованості, яка утворилася в енергетичному секторі України.

Зараз ситуація в енергетичному секторі України така: всі (від споживачів до компаній, що генерують і передають) одне одному винні. Агентство USAID розробило алгоритм виведення енергетики з цієї боргової ями. За рахунок, звісно, споживачів. Тобто народ заплатить за все. Причому в поняття “народу ” входить, як промисловий сектор, так і всі побутові споживачі.

Олег Попенко поділився, як бачать в USAID процес виведення української енергетики з боргової ями. Він включає три основні пункти:

  1. П’ять років відмови від механізму ПСО (механізму ручного обмеження ціни населенню).
  2. Зростання ціни на електроенергію приблизно втричі, на газ – більш ніж утричі.
  3. Зростання середньої сукупної річної платіжки приблизно в 2,5 разу.
До 300 доларів на місяць: стало відомо, як підвищать тарифи на комуналку після війни

“І все це збираються покрити субсидіями з бюджету. Ви розумієте, що жодних реформ не буде. На нас чекають повні злидні при таких реформах”, – резюмує експерт.

Неважко підрахувати, що за такого зростання тарифів місячна платіжка за комуналку зросте до 300-350 доларів. Тобто тим, кому не дадуть субсидію (а причини, щоб її не дати завжди знайдуться) доведеться віддати за комуналку всю свою зарплату. Та й то далеко не всі українці отримують по 300 доларів на місяць.

Якщо тарифи на комуналку справді піднімуть утричі, то українцям доведеться платити за неї приблизно стільки ж, скільки платять громадяни Чехії. Але тут є маленький нюанс: у них зарплата вп’ятеро вища, ніж у нас, каже Попенко.


Залишити коментар