Майже 700 000 людей можуть залишитися без води

Через руйнування Каховської дамби понад 700 000 людей можуть залишитись без питної води, а сотні тисяч гектарів сільськогосподарських угідь – без поливу. До того ж, дамба служила захистом від повеней у місцях нижче за течією, на південний захід.

Про це пише propozitsiya.com .

BBC Verify спостерігала за чотирма зрошувальними каналами за допомогою супутникових зображень, і до 15 червня всі були позбавлені доступу до водосховища, оскільки рівень води у ньому продовжував падати.
Подальші зображення показують, що водосховище, яке раніше містило 18 кубічних кілометрів води, значно висохло.

Зображення показують, що канали все ще містять воду, але невідомо, скільки часу знадобиться, щоб вони висохли.
Перед війною майже 600 000 гектарів орних угідь по обидва боки Дніпра потенційно могли обслуговуватися каналами, причому більше половини території залежало від зрошувальних систем. За даними уряду, у 2021 році на цих площах було зібрано близько двох мільйонів тонн зернових та олійних культур.

За словами Інбала Беккер-Решефа, програмного директора NASA, багато територій нижче за течією водосховища спочатку були затоплені після руйнування дамби, але довгостроковою проблемою виробництва продуктів харчування буде втрата водопостачання через пересихання великих систем каналів.

Доктор Беккер-Решеф сказав, що канали можуть почати заповнюватися мулом, якщо залишити їх сухими, що знижує їх ефективність, і чим довше вони залишаються в такому стані, тим гірше вони стануть.

Мартін Гріффітс, голова відділу екстреної допомоги в ООН, раніше заявив BBC, що руйнування дамби матиме «великий вплив на глобальну продовольчу безпеку», описуючи цю територію як «житницю не лише для України, але й також для світу».

Україна є великим експортером соняшнику, кукурудзи, пшениці та ячменю. Війна спричинила глобальні проблеми з постачанням, особливо в країнах Близького Сходу та Африки, які значною мірою залежать від українського зерна.

На Черкащині почали вирощувати сортову бузину

 


Залишити коментар