Вт. 30 Квітня 2024

У селі на Кіровоградщині будують незвичний музейний комплекс

Український художник Валерій Марчак будує у селі Шепилове, що на Кіровоградщині, музейний комплекс «Від Трипілля до сьогодення». Будівля міститиме три частини — музей побутової культури, сучасного мистецтва і Трипільської цивілізації та музей Велесової книги.

Художник Валерій Марчак у Шепиловому декілька років тому купив селянську хату й зробив у ній музей побутової культури.

У частині музею будуть розміщені предмети трипільської культури й пізніших століть. Трипільську хату будують, опираючись на археологічні дослідження.

«Я впродовж 50 років збирав речі хатнього ужитку, твори кераміки, вишивки, ткацтва, народні картинки, ікони. У мене їх значна кількість. І виникла думка, якщо всього цього не бачать люди, то це все одно, що закрита книга. Вона гарно видана, але її ніхто не читає. І так я відкрив музей. Це хата розміром 7 на 11 метрів. Там є сіни й дві кімнати. Дуже приємно, що місцеві школи приходять сюди на екскурсію. Це діти з Шепилового, з Голованівська, з сусідніх сіл», — розповідає художник.

На будівництво всього йдуть гроші Валерія Марчака.

«Я проєкт фінансую на 99 відсотків. Точно не рахував, але витратив уже, мабуть, понад два з половиною мільйони гривень. Ці гроші я заробив за кордоном за свої дизайнерські розробки, твори мистецтва. І вирішив не тішити себе дорогими автомобілями, а створити таку пам’ятку для всього району. Це мій подарунок молоді. Ми зареєстрували громадську організацію «Музей «Від Трипілля до сьогодення». Місцева адміністрація мене підтримує й допомагає. Торговельні заклади дають знижку. Люди розуміють, що я роблю. Також приєднуються благодійники. Земляки здають пожертви. Скільки треба грошей на добудову, я не знаю. Ми будемо раді кожній сотні гривень», — додав Марчак.

Комплекс хочуть відкрити до Дня незалежності. Нині музей можна відвідати щодня від 9 ранку до 8 вечора. Він розташований у селі Шепилове, на провулку Шевченка, 1.

Перший музей нафти діє у селі Пнів на Прикарпатті


Залишити коментар