Рятівники життя: сьогодні відзначають Всевсітній день донора крові

Заснований під егідою ООН у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини.

Тема донорства завжди є актуальною, а під час воєнних дій — особливо, адже кров та її продукти це найважливіший ресурс для порятунку людського життя. За даними ДонорUA — Всеукраїнського ав­томатизованого реєстру донорів крові, в Україні щороку потребують донорської крові 200 000 осіб. Кожен донор, здавши лише 450 мл крові, може врятувати двох-трьох людей. Відтак стале забез­печення донорською кров’ю та її компонентами є запорукою національної безпеки й обороноздат­ності країни, повідомляє Високий замок.

Донором крові може стати кожен охочий віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кг. За один раз донор може здати близько 450 мл. Чоло­віки можуть здавати кров не більше 5 разів на рік, жінки — не більше 4 разів на рік. Після п’яти регу­лярних донацій рекомендовано зробити перерву не менш ніж 3 місяці.

Донорами не можуть бути особи-носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульо­зу, інших важких інфекцій, хворі на гіпертонічну хворобу ІІ-ІІІ ступеня, ішемічну хворобу серця, ате­росклероз.

Перед здаванням крові:

  • відмовтеся від жирної, смаженої, гострої, коп­ченої їжі, молочних продуктів, яєць за 24 години;
  • не вживайте ліки, що містять аспірин та аналь­гетики, за 72 години до здачі крові;
  • утримайтесь від вживання алкоголю за 48 го­дин;
  • вранці легко поснідайте;
  • утримайтесь від куріння за 2 години до здачі крові;
  • перед здачею крові випийте солодкий чай.

Після здавання крові:

  • відпочиньте протягом 10 хвилин;
  • з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
  • протягом 2−3 годин не піднімайте нічого важ­кого рукою, з якої брали кров;
  • уникайте інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин;
  • небажано в цей день керувати транспортними засобами;
  • не вживайте алкоголю протягом 8 годин;
  • прагніть часто та регулярно харчуватися про­тягом двох діб;
  • вживайте підвищену кількість рідини протя­гом двох діб.

Зелена картопля небезпечна для здоровʼя


Залишити коментар