Пн. 29 Квітня 2024

Червона, біла і чорна смородина погані “сусіди”

Чому не можна садити поруч чорну, червону та білу смородину Смородина – багаторічний чагарник, який може рости та плодоносити на одному місці 12-15 років, а червоні сорти – 20-25 років та більше.

Але іноді дачники зауважують, що смородина погано росте, дає слабкий урожай, часто хворіє. Нерідко так трапляється, якщо на ділянці є сусідами чорна, червона і біла смородина. Різні види погано переносять одне одного, повідомляє телеграм-канал “СОДа”.

Якщо поряд посадити червону, чорну та білу смородину, то вони негативно впливатимуть один на одного, пригнічуючи ріст, цвітіння та плодоношення. Садівники не садять їх разом, а намагаються «розбавити» сприятливішими сусідами. Наприклад, жимолість, йошту, вишню чи полуницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому розтріскуються помідори і як цього уникнути

Незабаром після пересадки рослини відчують себе набагато краще і впадуть у активне зростання. Дане явище має наукове обґрунтування, яке називають алелопатією. У різних видів смородини є свої особливі речовини, які негативно впливають на стан споріднених рослин, гальмують і пригнічують їх розвиток. 


Залишити коментар