Пн. 29 Квітня 2024

Як правильно вибрати сорт яблунь

Вибір сорту яблунь залежить від ринків, кліматичних умов саду та стійкості рослин.

Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Матіас Міттермайр, менеджер із продажу та консалтингу компанії Griba (Італія).

Він зазначає, що чинники, які визначають вибір сорту, можна розбити на кілька груп: Чинники, пов’язані з ринком і споживачем.

  • По-перше, треба визначити, яким є ваш цільовий ринок та які пріоритети на ньому домінують серед споживачів. Які яблука їм більше подобаються: жовті, червоні або зелені, більш солодкі або більш кислі. Скажімо, на півночі більше полюбляють кислуваті яблука, а на півдні — солодкуваті. В Індії та країнах Африки люблять червоні яблука, в Іспанії — жовті. Пропозиція яблук на ринках завжди велика, і ваше завдання як виробника бути готовим запропонувати саме той продукт, який буде популярним на вашому цільовому ринку.
  • Чинники, пов’язані з кліматом та довкіллям. Це температура, рівень вологості, розміщення плантації, умови ґрунту, зміни клімату. Наприклад, на тих територіях, де ростуть яблука з не дуже насиченим кольором, краще вирощувати клони, які за своєю природою забезпечуватимуть насиченіший колір. А у тих регіонах, де колір яблук і так гарний, можна зосередитися на клонах з іншими характеристиками. Безглуздо висаджувати пізній сорт, який просто не встигне дозріти на вашій території.
  • Чинники, пов’язані з виробництвом. Краще забарвлення клонів дає можливість продавати вищим класом та за вищою ціною, також можна робити меншу кількість обробок через стійкість сорту.

Залишити коментар