Українська птахофабрика, яка є найбільшою в Європі, припинила своє існування

Найбільша в Європі «Чорнобаївська птахофабрика» агрохолдингу «Авангард» поки що не зможе відновити роботу. Сумарні збитки через грабіж окупантів та мор птиці оцінюють у понад $330 млн. Про це йдеться в матеріалі «Нас викинули з машини. Стріляли під ноги та над головою. А потім заборонили їздити за кормами. Репортаж з Чорнобаївської птахофабрики» на Latifundist.com.

Як зазначається, на птахофабриці тримали 4,4 млн птиці, але її потужності дозволяли вмістити й 6 млн. За словами директора підприємства Андрія Чиркова, фабрика була повністю автоматизована: починаючи від клімат-контролю та годування до системи збору яєць та сортування. Люди були залучені лише в цеху сортування яєць в лотки.

Нараз все обладнання знищене російськими військовими. Також у березні 2022 р. на підприємстві відбувся масовий мор птиці — 4,4 млн курей, який прокуратура назвала екоцидом.

Своєю чергою операційний директор агрохолдингу «Авангард» Володимир Руденко розповів, що птахофабрика мала вдале логістичне забезпечення, адже від Херсону до найближчих портів Одеси 200 км. Яйця експортувалися у більш ніж  50 країн світу.

Згідно з технологічними нормами, поголів’я у 4,4 млн мало давати 100 млн яєць в місяць.

«Якщо дивитися на технологічний цикл, — від березня до кінця життя цієї курки, а по технології це 600+ днів, — то ми втратили 1,4 млрд яєць. Втрати колосальні. Фактично 40% поголів’я агрохолдингу «Авангард» було втрачено саме на «Чорнобаївській птахофабриці», — зазначив операційний директор.

Володимир Руденко також додав, що у грошах ці збитки вимірюються приблизно у $160 млн. Плюс втрачене обладнання на суму $150 млн. Тому сумарні збитки по «Чорнобаївській птахофабриці» керівництво оцінює у понад $330 млн.

Андрій Чирков розповів, що наразі мова про відновлення птахофабрики не йде. Ситуація в Херсоні напружена, тому ніхто не буде ризикувати ні життям працівників, ні інвестиціями. Крім того, потрібно буде завозити нове обладнання, а виробники бояться заїжджати на територію України, навіть в ті регіони, де бойові дії не велися. Хочете обладнання — забирайте на кордоні.


Залишити коментар