Пн. 29 Квітня 2024

До Дунайського заповіднику переселили тварин з Карпат

Білгородський острів, розташований на території Дунайського біосферного заповідника (Одещина), розжився на незвичне поповнення. Сюди із карпатських гір привезли чотири десятки благородних оленів і ланей-козуль.

На південь доставили новач­ків не випадково. Переселяючи жителів верховин у низини, ду­мали не тільки про більше роз­маїття фауни цього краю. Місце­ві екологи також сподіваються, що ці олені-лані інтенсивно пої­датимуть багату, часто надлиш­кову рослинність острова, а відтак різко зменшиться ймо­вірність виникнення стихійних пожеж, які постійно загрожують тамтешньому довкіллю через велику кількість сухої трави.

На острів у дельті Дунаю ко­лишні жителі Карпат прибули, подолавши тисячу кілометрів. Останній відрізок шляху пере­сувалися на спеціально облад­наному поромі. Довгу дорогу перенесли нормально. Як тіль­ки пором причалив до берега і відкрилася загородка на ньо­му, переселенці сміливо ступи­ли на нову територію, почали освоюватися на ній. Деякі з них (олені і козулі ще й добре пла­вають) так осміліли, що встигли відвідати сусідні острови і озна­йомилися з їхнім ландшафтом.

За кілька тижнів самки по­чнуть народжувати. Науков­ці сподіваються, що популя­ція цих тварин у Дунайському заповіднику, площа якого по­над дві тисячі гектарів, зросте у рази. І що завдяки природно­му випасанню у стільки ж змен­шиться загроза виникнення тут небезпечної вогняної стихії.


Залишити коментар