Пн. 29 Квітня 2024

Фермери почали використовувати качок замість дорогих пестицидів

Фермери багатьох країн починають повертатися до древнього китайського методу вирощування рису, використовуючи качок замість пестицидів. Качки поїдають усіх шкідливих комах, бур’яни та навіть їхнє насіння, і анітрохи не шкодять посадкам рису, пише SEEDS.

Інтегрована система рисово-качиного фермерства особливо підходить для фермерів з обмеженими ресурсами.

Таке фермерство є однією з основних практик традиційного китайського сільського господарства. Однак такі ж методи використовуються у різних країнах, включаючи Японію, Бангладеш, Філіппіни і В’єтнам. Як показують результати, це успішна та продуктивна технологія ведення сільського господарства.

Суть методу дуже проста: через 10—20 днів після висадки рису, але до його цвітіння, качок випускають у поле. Птахи не їдять саджанці рису, але поїдають бур’яни та їхнє насіння, а також знаходять усіх комах-шкідників.

Ось деякі з основних переваг рисово-качиного фермерства:

  • качки поїдають шкідливих комах і бур’яни: немає необхідності використовувати небезпечні та дорогі хімічні пестициди та не потрібно вручну прополювати рисові поля;
  • оскільки качки самі знаходять собі їжу на рисовому полі, їх не потрібно додатково підгодовувати;
  • качиний послід — це 100% натуральне добриво, і його використання усуває потребу в хімічних добривах;
  • безперервне пересування качок по полю покращує аерацію ґрунту і полегшує доступ поживних речовин, таких як азот, фосфор і калій, які гарантують хороший урожай.

Єдиним недоліком такого фермерства є те, що після сезону вирощування рису й активного споживання бур’янів качками їх потрібно вбивати на м’ясо: вони стають дуже товстими та починають завдавати шкоди рослинам. Таким чином, фермеру потрібно кожного сезону заводити нових качок.

У порівнянні з традиційною системою рисівництва, рисово-качине фермерство виграє з точки зору мінімізації собівартості продукції, підвищення врожаїв, надання екологічних вигод та збільшення доходів фермерів шляхом продажу органічного рису і качиного м’яса.


Залишити коментар