Пн. 29 Квітня 2024

Як хлор може впливати на ягоди

Практично всі ягідні культури дуже чутливі до хлору. Його негативний вплив проявляється у пригніченні рослин і, як наслідок – у зменшенні калібру ягід та зниженні урожайності, особливо за систематичного використання хлорвмісних продуктів. Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала консультантка з ягідних культур Ірина Кобринець.

Неконтрольований вплив аніонів хлору спостерігається в більшості випадків внаслідок використання поливної води та з ґрунту (якщо в них є надлишок цього елемента).

За словами Ірини Кобринець, безхлорні добрива дорожчі, але вони повинні бути в пріоритеті порівняно з добривами, виготовленими на основі хлорвмісних речовин (нітроамофоска, хлористий калій).

– Раптового негативного ефекту від разового використання хлорвмісних продуктів ви не побачите, але при тривалому результат буде. Я не перевіряла, проте вірю результатам досліджень колег. Якщо все-таки є потреба у використанні хлорвмісних продуктів хоча б з тієї причини, що ви вже маєте їх у себе в складі, то використайте їх краще в кінці літа або восени, – підсумувала Ірина Кобринець.


Залишити коментар