Пн. 29 Квітня 2024

В Ужгороді найстаріша алея сакур за кілька днів вкриється цвітом

В історичному центрі Ужгорода, чеському районі Малий Галагов, Галагов та Великий Галагов є найстаріша алея сакур, повідомляє газета Закарпатські оголошення.

На площі (колишня Пушкіна – авт.) в кінці вулиці Бращайків, вже розпочинає квітнути сакура. Її зазвичай, дуже полюбляють як ужгородці, так і гості обласного центру Закарпаття для фотосесій.

За інформацією туризмознавця, професора Ужгородського національного університету Федора Шандора, перша згадка про японську вишню в Ужгороді зустрічається в письмових джерелах XIV століття – коли Другети (рід угорських феодальних магнатів, які володіли Ужгородом з 1322 по 1684 роки) насаджували в саду дерева, завезені з Італії.

Масово сакура була завезена в Ужгород у 20-30-х роках минулого століття, коли нинішня територія Закарпаття перебувала в складі Чехословаччини. Тодішня влада активно розвивала мікрорайон Галагов, сьогодні – центр Ужгорода. У тій частині міста майже сто років тому була переважно болотиста місцевість, багатьом рослинам цей ґрунт не підходив, а ось сакуру дендрологи рекомендували як дерево, якому підходить м’який закарпатський клімат.


Залишити коментар