Пн. 29 Квітня 2024

Найдорожчий добовий раціон для ВРХ на основі соломи обійдеться у 118 грн

корова

Раціони для корів на основі соломи дозволяють забезпечити продуктивність 20 кг молока жирністю 3,8% і вмісту білку 3,2% (21,7 кг молока в перерахунку на базис). Про це у своїй колонці на Аgrotimes пише консультант з годівлі молочної худоби Геннадій Бондаренко.

Він пропонує 4 сценарії годівлі раціонами на базі соломи з різними додатковими джерелами перетравної нейтрально-детергентної клітковини (НДК):

– сухим буряковим жомом;

– сухою спиртовою бардою;

– сухою пивною дробиною;

– соєвою оболонкою.

Залежно від додаткового джерела перетравної НДК, вартість добового раціону на основі соломи як єдиного джерела грубого корму коливається від 100,43 грн до 117,93 грн. При цьому витрати кормів на 1 кг молока натуральної якості варіюються від 5,02 грн до 5,87 грн, а в перерахунку на 1 кг молока базисної якості (кормова собівартість молока) – від 4,63 грн до 5,41 грн.

«Частка кормів у структурі собівартості виробництва молока, як правило, становить близько 50%, – зазначив Геннадій Бондаренко. – Отже, розрахункова кормова собівартість молока вже дозволить одержати певний прибуток від реалізації молока за умов закупівельної ціни не нижче 11 за 1 кг молока базисної якості».


Залишити коментар