В бомбосховищі аграрій облаштував вертикальну ферму
У Дніпрі фермер Віктор Шулешко відновив свій зруйнований російськими військами бізнес. Він мав вертикальну ферму поряд з дніпровським аеропортом, який рік тому обстрілювали ракетами війська РФ. Приміщення та обладнання чоловіка були пошкоджені. Зараз облаштував ферму в підвалі.
Віктор Шулешко виготовляв освітлення для агрокомплексів. Перед повномасштабною війною спробував власноруч вирощувати рослини, використовуючи вертикальну ферму.
“Ми зрозуміли, що щоб продавати світло, нам треба показувати людям, що воно дійсно працює і вирішили побудувати собі лабораторію. Ми поставили чотири стелажі і почали вирощувати, дивитися, як світло впливає на рослини”, – каже фермер Віктор Шулешко.
Вертикальна ферма Віктора була розташована поруч з дніпровським аеропортом, який рік тому кілька разів обстрілювали війська РФ. Ракети пошкодили приміщення та обладнання вартістю близько 60 тисяч доларів. Втративши бізнес, чоловік почав шукати нове приміщення та займався допомогою ЗСУ – робив бронежилети. Коли ситуація із забезпеченням армії стабілізувалася, відновив свою справу у бомбосховищі.
“Знайшли це приміщення, саме в підвалі. Бо тут мікроклімат краще тримати, тут тепліше. Основа цієї технології – ми гріємо світлом. На метр квадратний 100 Вт потужності, з них 40% – світло, 60% – тепло. Тобто той обігрів, який є у цьому приміщенні, він зроблений світильником. Ракети, я думаю, що сюди до нас не дістануть”, – розповів Віктор.
Зараз на вертикальній фермі Віктора 13 стелажів, чоловік вирощує кілька різновидів базиліка та салату. Під час вимкнення електрики працюють на генераторах.
“От тут малеча сидить, вони маленькі, вони тут підростають і ми їх пересаджуємо. Основа – мінеральна вата. Інертний субстрат, який не вносить жодних корегувань в живлення. Тобто він не взаємодіє ні з живлячим розчином, ні з рослиною. Тобто це просто субстрат, який виконує роль тримання рослини і розвиток кореневої системи”, – розповів фермер.
“Ця частина займається водними розчинами. Вони проходять по цим магістралям, і у нас є група датчиків, які контролюють кислотність, електропровідність, датчик кисню у воді. Інформація йде на центральний контролер, який прораховує, що треба додати. І в залежності від цього працюють насоси, йде дозування”, – додає чоловік.
Вирощена таким чином зелень, каже Віктор – екологічно чистий продукт.
“Немає гербіцидів, пестицидів. Тут немає шкідників. Тут немає патогенної зони, бо мікроклімат увесь контролюється комп’ютером. Вносяться лише органічні добрива, немає хімічних сполук. Рослина отримує тільки те, що їй потрібно, а у землі там трошки інакше, у землі рослинка вбирає все, що там є, і хороше, і погане”, – зазначає Віктор Шулешко.
Вартість нової ферми – близько 80 тисяч доларів. Окупити ці кошти, за словами Віктора, можна за кілька років. Зараз чоловік планує розширювати своє виробництво, додати стелажі та збільшити асортимент.
Залишити коментар