Віялові відключення електроенергії: як це впливає на сон

Через нестабільний графік відключення світла українцям важко спланувати свій графік сну та активності. Інколи вночі доводиться не спати, а працювати, готувати та прибирати.

Проте через відключення електроенергії людина не встигає зробити всі справи до пізнього вечора. Доводиться жертвувати сном. Якщо людина спить 4-5 годин лише один день на тиждень, це не катастрофа. Наступної ночі організм надолужить втрачене. Проте якщо це постійне недосипання, то накопичується дефіцит сну – часткова депривація сну.

Як пережити нестабільний графік вимкнень електроенергії, ось кілька порад від фахівців:

  • За можливості скорегуйте графік. Якщо пізно ввечері або вночі ви прали/працювали/готували, то дозвольте собі довше поспати зранку.
  • Складно прокинутись вранці – придбайте біолампу (лампу денного світла) 10 000 lux. Цей пристрій корисний для зимового часу, коли вранці темно: “Посидіть з закритими очима біля біолампи протягом декількох хвилин. Світло дасть мозку сигнал “стоп” для вироблення мелатоніну. Так прискорите пробудження”.
  • Світло вимкнули о 21:00, а ви звикли лягати о 23:00? Прийміть 3-6 мг мелатоніну. Але пам’ятайте, що він не лікує безсоння.
  • Подрімайте 10-30 хв вдень. Так ви зможете дещо компенсувати дефіцит нічного сну. Але не варто зловживати денним сном. Інакше виникнуть проблеми з засинанням ввечері.
  • Переживаєте підвищену тривожність – приділіть час справам, які вас заспокоюють: медитація, теплий душ, читання, ведення щоденника, прослуховування музики, дихальні вправи тощо. Якщо це не допомагає, зверніться до психолога на консультацію.
  • Не можете заснути протягом 30 хв і більше – встаньте і спробуйте виконати рутинні завдання з низьким рівнем зайнятості. Наприклад, складання білизни. Щойно відчуєте потяг до сну – йдіть у ліжко.
  • Максимально зберігайте рутину. За словами Костянтина, це також один зі способів подолати тривогу: “Працюйте, ходіть в магазин, займайтесь домашніми справами, прибирайте, готуйте їсти. Не фіксуйте увагу на тимчасових негараздах.
  • Сублімуйте негативну енергію в практичну діяльність. Це допомагає пережити тимчасовий стрес”.
  • Дотримуйтесь базових правил гігієни сну: пийте кофеїновмісні напої до 15:00, не їжте за три години до сну, відкладіть гаджети за годину до сну, зашторте вікна, зменште вплив сторонніх звуків та провітріть кімнату.

Залишити коментар