Різдвяні бобальки можуть замінити кутю
Бобальки — це маленькі різдвяні булочки, які готують напередодні свята Різдва на Закарпатті. Кажуть, що бобальки найчастіше готують замість куті, адже в них є все, що потрібно — пшениця у вигляді борошна, мак, родзинки й мед.
Цей вид різдвяного пісного частування розповсюджений не тільки на Закарпатті, а й у Словаччині, де булочки з маковим насінням відомі як Bobalky, Opekance або Pupaky. Давайте разом приєднаємось до наших найкращих традицій й приготуємо ці гарні кульки на Святвечір.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне – 300 г
Дріжджі свіжі – 15 г
Сіль – 3 г
Цукор – 40 г
Вода – 150 мл
Для медового соусу:
Мед – 3 ст. л.
Вода – 125 мл
Мак – 100 г
Цукор – 2 ст. л.
Родзинки – 100 г
Спосіб приготування:
Промийте мак. Викладіть на сковорідку і готуйте на маленькому вогні 30 хвилин, постійно помішуючи. Розітріть мак з цукром зручним способом (макітрою або у блендері) до стану кашки. Розчиніть мед у воді, влийте в протертий з цукром мак. Розмішайте і залиште до потреби.
У великій мисці розмішайте у теплій воді дріжджі. Додайте цукор, знову розмішайте. Поступово просійте в миску борошно, постійно помішуючи. Додайте дрібку солі й замісіть тісто. Залиште миску з тістом у теплому місці на 20 хвилин.
Через 20 хвилин змастіть руки олією, добре розімніть тісто впродовж 2-3 хвилин і залиште його знову на 20 хвилин.
Через 20 хвилин знову змастіть руки олією, і знову вимісіть тісто. Поставте розігріватися духовку до 180 градусів.
Почніть робити з тіста маленькі кульки, відриваючи шматочки тіста руками. Розділяйте тісто на кульки діаметром з 5-копійчану монету. Викладайте кульки на деко вкрите змоченим водою пергаментним папером. З кількості тіста за цим рецептом ви можете отримати 18-20 маленьких кульок.
Випікати бобальки 25 хвилин до рум’яної скоринки.
Готові булочки викладіть в сито й опустіть у велику каструлю з окропом на 5-7 секунд. Перемістіть бобальки в гарний глибокий таріль, полийте медовим соусом з маком і присипте родзинками.
Залишити коментар