Сб. 27 Квітня 2024

Генератор “з’їдає” половину прибутків молочної ферми

Сім’я фермерів з Корсунщини розводить кіз і готує з їхнього молока витримані та сичужні сири. Попри перебої зі світлом Ольга та Ігор Усики виготовлення молочної продукції не зупинили, повідомляє Суспільне.

Загалом 20 видів сирів із козиного молока виготовляє фермерка Ольга Усик. Разом із чоловіком, вони тримають 58 кіз:

“Робимо фету мариновану, качіотту з лаванди, белпер кнолле — у 1993 році його тільки винайшли його, це наймодніший й наймолодший сир”.

Спочатку продукцію готували для себе, розповіла жінка, а з 2019 року відкрили власний бізнес. З початком аварійних вимкнень світла почали користуватись генератором.

“Бували дні, що цілий день не було світла: відключають на дві години, потім знову вмикають, потім знову вимикають. Оскільки у нас безперервний процес перероблення молока, то в той час, коли вимикають світло, ми вмикаємо генератор”, — прокоментувала пані Ольга.

За словами жінки, генератор придбали до початку повномасштабного вторгнення, оскільки через несприятливі погодні умови були перебої зі світлом.

Завдяки генератору фермери не припиняють виготовлення сиру та видоюють кіз, пояснив Ігор Усик:

“Коли світло вимикають, то завдяки генератору ми доїмо кіз по дві години та двічі вдень. Потім козам потрібно давати гарячу воду”.

Має родина Усиків у господарстві два доїльні апарати.

Нині використовують один апарат, оскільки надої з початком холодів зменшуються, зауважила господиня. Якщо влітку збирають до ста літрів молока за день, то нині тільки п’ятнадцять.

“Ми дивимося, чи будемо робити сир із цих 15 літрів, бо деякі сири потребують меншого періоду перероблення. Слідкуємо також, чи вкладаємось в той час, поки в нас є світло”, — прокоментувала Ольга Усик.

Готовий сир має визрівати при однаковій температурі, пояснила Ольга Усик. Тому спеціальні вітрини з обдувом також перемикають на генератор.

Виготовлення сирів нині фермерам обходиться в рази дорожче, аніж до перебоїв з постачанням електроенергії, зазначив Ігор Усик. Та подружжя вірить у розвиток свого бізнесу вже після перемоги України.

“З генератором у п’ять разів дорожче обходиться виготовлення сиру, але нічого, ми ціни не підіймаємо. Ми сподіваємось, що війна закінчиться, ми віримо у Збройні Сили України”, — зазначив пан Ігор.


Залишити коментар