Що впливає на формування цін на м’ясо в Україні
Незабаром ціни на м’ясо залежатимуть від вартості енергоресурсів, кормів, вітамінів, об’єму імпортних поставок, інфляції та індексу споживчих цін. Про це заявив аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Максим Гопка, пише SEEDS.
Зокрема, така інформація прозвучала в ефірі телеканалу «Суспільне.Новини».
Так, за даними Держстату ціни на свинину в 2022 році від січня до жовтня зросли на 33% та склали в вересні 164,30 грн у середньому. На сало ціни зросли на 55% за аналогічний проміжок часу і складають 149,7 грн.
Наразі основними складовими, що впливають на ціну виробництва м’яса, є:
– стрімке скорочення поголів’я. Через бойові дії та за рахунок окупованих територій поголів’я свиней за 9 місяців скоротилось приблизно на 10% в Україні. Паралельно з цим загальна забійна маса тварин за 9 місяців порівняно з 2021 роком зменшилася на 11,8%;
– здорожчання логістики і палива для транспортування – на кожному виробничому ланцюжку це додаткові витрати;
– зростання ціни на вітаміни і мікроелементи. Їх ціна також зросла залежно від країни постачання приблизно на 30%;
– вартість кормів: ціни на зернові й олійні були на низькому рівні весною та влітку, що допомагало виробникам перекривати витрати. Восени ціни на продукцію рослинництва зросли, що впливає і на корма.
«До того ж ціни залежать і від імпорту м’ясної продукції, котрий стримує ціни, навіть якщо загальний об’єм імпорту складає 15% від загальної кількості м’яса на ринку України. За 9 місяців 2022 року було імпортовано 40,7 тис. тонн свинини, що на 58% більше, ніж в аналогічний період минулого року. Наразі динаміка починає вирівнюватися та повертається до довоєнних часів. Скріш за все, в найближчі місяці ситуація стабілізується й ми не побачимо на ринку великих об’ємів імпортного м’яса», – говорить Максим Гопка.
Залишити коментар