Через війну зелений туризм на Прикарпатті почав розвиватися у новому руслі

Природні принади Прикарпаття завжди приваблювали туристів з різних країв. Не зменшився цей потік і тепер, в умовах воєнного стану. За перше півріччя поточного року надходження цієї галузі області зросли на 63 відсотки порівняно з аналогічним періодом торік. А туристичний збір за вісім місяців становить рекордні 13,4 мільйона гривень, повідомляє Голос України.

“Івано-Франківщина на період повномасштабної російсько-української війни стала прихистком для сотень тисяч людей, які були змушені покинути свої рідні міста і села, – зазначила з нагоди Міжнародного дня туризму голова ОВА Світлана Онищук. – У цей нелегкий для країни час туристичний бізнес зумів адаптуватися до нових умов і продовжує підтримувати українську економіку”.

За останні десятиліття туристична галузь Прикарпаття і справді стрімко розвивалася. Реалізовано низку транскордонних проектів щодо доступності у гірській місцевості та покращення безпеки. Постали нові відпочинкові комплекси, які за рівнем надання послуг не поступаються іменитим курортам світу.

Громадські активісти та підприємці відкривають нові локації і туристичні маршрути, використовуючи інтерес до місцевих звичаїв і традицій різних етнографічних регіонів Прикарпаття. Відновлюють давно забуті промисли, чим приваблюють шанувальників давнини.

Приміром, у Космацькій територіальній громаді на садибі “Бутинар” відтворили хатинку гуцульських лісорубів. Сільський голова Дмитро Мохначук (на знімку ліворуч) каже, що найбільше за площею село в Україні має ще безліч інших принад.

Так само у селищі Кути Косівського району, де власник садиби “Еко Карпати” Григорій Том’юк створив власний музей старожитностей, організовує туристичні тури до найвіддаленіших куточків Гуцульщини. Це і знаменита Терношорська Лада – священне місце Карпат, і найвисокогірніша церква в селі Верхній Ясенів, і центр ліжникарства – село Яворів.

Важливо, що зелений туризм став запорукою наповнення місцевих бюджетів, адже невеликі пансіонати забезпечують затишний сімейний відпочинок та оздоровлення. У комфорті і гостинності переконалися й гнані війною біженці, які на Прикарпатті змогли відчути себе захищеними.


Залишити коментар