Сб. 20 Квітня 2024

На Херсонщині назріває овочевий колапс

Взимку з ‘борщовим набором’ на ринках Таврії буде сутужно. Городина, вирощена на місцевих плантаціях, сьогодні залишається найдешевшим, тому і найдоступнішим для масового споживача продуктом на ринках окупованої Херсонщини – адже вивозити її виробникам нікуди, економіка потерпає, – повідомляє Голос України.

Однак теперішня доступність уже взимку може обернутися дефіцитом та катастрофічною дорожнечею навіть загальнодоступного “борщового набору”. Причина одна: після різкого падіння цін на тепличний урожай навчені гірким досвідом городники різко скоротили площі під польовими овочами.

– Закупівельні ціни нині не те що обурливо низькі. Вони просто сміховинні, у рази нижчі від собівартості. За кілограм раннього буряку дають не більш як 2-3 гривні, моркви – 3-4, ранньої цибулі – 4-8 гривень. Аби не розоритися з такими “доходами”, змушений був урізати площі під городину на дві третини. Те, що залишається, – переважно для внутрішнього споживання: і самому щось треба їсти, і робітників з їхніми родинами до нового врожаю годувати, – розмірковує фермер з Каховського району Кирило Петриченко (ім’я та прізвище змінено з міркувань безпеки співрозмовника, котрий залишається на окупованій території).

Таке саме рішення про радикальне скорочення овочевих плантацій прийняли й інші їх власники, а відтак, узимку з “борщовим набором” на ринках Таврії буде сутужно. Війна внесла свої “поправки” у продовольчу безпеку.

На додачу, у керівника успішного колись ФГ виникла додаткова проблема: вирощене немає куди подіти. Адже, окрім городини, фермер на зрошенні намолотив непоганий врожай озимої пшениці та ячменю – до сорока центнерів з гектара взяв. Але не продав нічогісінько: більш як дві-три тисячі гривень за відбірне зерно ніхто не пропонував. Тож довелося усе збіжжя закласти на зберігання, заповнивши засіки вщерть. І що далі – не зрозуміло: адже за півтора місяця треба збирати сою. Куди її подіти, якщо всі сховища забиті пшеницею та ячменем, хтозна…

До речі

До війни на Херсонщині збирали 1-1,3 млн тонн городини на рік, маючи потенціал наростити врожаї до 3 мільйонів. За оцінками експертів, цьогоріч обсяги можуть виявитися менш як 500 тисяч тонн. І це ще оптимістичний прогноз!


Залишити коментар