Чт. 21 Листопадаа 2024

Свіжі чи зіпсовані: вчені винайшли прилад, який перевіряє продукти

Учені з Австралії та Сінгапуру створили унікальний винахід – пристрій, що з допомогою індикатора та смартфона допомагає розпізнати, наскільки свіжі продукти й чи не зіпсовані вони. Цікаво, що вартує цей пристрій усього кількадесят доларів, пише SEEDS.

Пристрій GoMicro та мобільний застосунок до нього з допомогою штучного інтелекту може оцінити якість зерна та спецій, свіжість морепродуктів, ступінь стиглості овочів та фруктів. Також інновація корисна для садівників, адже дозволяє виявляти шкідників та ступені хвороби листя. Для різних типів продуктів, застосовують різні варіації комплектування. Ціна стартує від 25 доларів США.

Пристрій під’єднується до камери телефону та оцінює зображення продуктів чи рослин.

“Ми можемо оцінити стиглість або псування фруктів і овочів із точністю від 86 до 99% у днях. Це дуже актуальна проблема для харчової промисловості, адже приблизно 30% нашої їжі псується. Ми бачимо, що існують дуже сильні комерційні можливості для дешевого та портативного пристрою, здатного точно оцінювати псування їжі”, – розповідає засновник стартапу Сівам Кріш, пише AgroTimes.

Винахід, зокрема, планують пропонувати малим фермерам.

“Будь-який фермер, у якого є смартфон, матиме діагностичні можливості агронома — завдяки вбудованому точнішому механізму штучного інтелекту в мікроскоп Spotcheck, приєднаний до телефону”, – говорить розробник.


Залишити коментар