Колишній воїн АТО вирощує королівську квасолю
Ветеран АТО (ООС), колишній сільський голова села Сівки-Калуської Олег Климишин уже третій рік поспіль вирощує квасолю. Замість тичок використовує шнурки. Це заняття стало його улюбленим після лікування й реабілітації внаслідок поранення на війні. 2014 року чоловік пішов добровольцем на фронт. Невдовзі біля Донецька отримав важку травму голови. Відтак життя змінилося, – пише “Високий замок”.
«Не хотів залишатися осторонь активних процесів. Тож узявся шукати справу, в якій можна було б себе реалізувати», – каже пан Олег.
В Інтернеті натрапив на інформацію про те, що фермери Львівщини вирощують тичкову квасолю сорту Королівський Ясь. Познайомився з жителем міста Бродів паном Андрієм, котрий відкрив секрети агротехніки й навіть погодився поділитися посадковим матеріалом. Тоді прикарпатець вирішив спробувати.
Розпочав із 30 сотих городу. Працювали разом із дружиною Орисею, дітьми. Перший урожай був невеликий. А вже торік вдалося зібрати й налущити близько 200 кг добірних зерен.
Ентузіаст має намір і надалі розширювати площі. Бо не може споглядати, як земля пустує (особливо такого складного для країни часу). Водночас господар зауважує: «Ми повинні працювати. У мене нога кульгає, рукою погано володію. Але я не сиджу, очікуючи, коли хтось принесе подачку».
Фермер наголошує, що квасоля – невибаглива культура і не потребує особливих зусиль. Тільки необхідно дотримуватися розробленої технології. У планах пана Олега – залучити однодумців та скооперуватися. Тоді вдасться отримувати великі прибутки. Бо на продукцію є чималий попит. Тому закликає охочих приєднуватися, зробити перший крок, а він залюбки поділиться досвідом. Ґазда вважає, що така робота буде посильною для людей, старших за 50, адже не вимагає важких фізичних зусиль.
Висаджують насіння першої декади травня, завглибшки 5 см. Ширина міжрядь – 2 метри. Для підживлення подружжя використовує вапняк і попіл. Після з’яви сходів слід провести розпушування. Дієві засоби проти попелиці – розчин мила та деревна зола.
Особливість технології у тому, що квасолю Королівський Ясь вирощують не на тичках, а на шнурках. Це дешевше й зручніше. Костишини закопали в землю дерев’яні стовпи, які на 3 м вивищуються над поверхнею.
Між ними натягують дріт, до котрого чіпляють шнурки. По них витимуться стебла. Зручність такої технології полягає ще й у тому, що під час збирання стручків обійдетеся без драбини. Згадана конструкція служить кілька років. Доводиться лише шнурки замінювати.
Олег Климишин уважно оглядає свої насадження. Рослини пишно цвітуть, тож є надія на високий урожай. Частину його ветеран планує віддати на консервації для військових.
Залишити коментар