Сб. 20 Квітня 2024

На Херсонщині окупанти використовують Інститут зрошуваного землеробства, як казарму

Трудовий колектив Інституту зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном у розпачі. За три місяці окупації рашисти звели нанівець здобутки десятків років копіткої праці, знищивши багатюще зібрання дослідницьких матеріалів. Повідомляє golos.com.ua.

Як зазначається, науковий заклад загарбники одразу пристосували під таку собі заміну казармам, принагідно розграбувавши запаси дизельного пального й зруйнувавши ангар, де зберігалося елітне насіння.

«З початку війни мене не покидає відчуття жаху й болю за науковий заклад, якому віддала багато років життя. Боляче спостерігати, як там господарюють бандити у чужій формі. Службові кабінети й лабораторії у двох корпусах окупанти перетворили на місця для ночівлі й споживання їжі. А готують її на дровах з дерев, вирубаних в інститутському дендропарку. Бібліотеку з колекцією рідкісних та цінних видань також пустили на паливо, а подекуди ще й розтяжки встановили. Причому наруга триває, здається, безкінечно: щойно виїхала одна колона, і за кілька годин сюди ж заїхала інша — така собі ротація», — розповіла співробітниця інституту, доктор сільськогосподарських наук, чиє прізвище не вказують з міркувань безпеки.

У квітні група працівників інституту дивом прорвалася на дослідні ділянки, й таки висіяла на них ярі культури. Сподівалися, що до літа українські війська визволять Херсон, і можна буде збирати врожай. Проте  науковці лише встигли винести з кабінетів особисті речі, й частину власних дослідницьких матеріалів.


Залишити коментар