Чт. 28 Березня 2024

Війна підштовхує Україну до розгортання сонячної енергетики

В Україні розробляють нові сонячні електростанції малої потужності, щоб уникнути відключень електроенергії, що допомагає підприємствам залишатися на плаву у тяжких економічних умовах.

Сонячна електростанція Tesla Powerwall потужністю 13,9 кВт, подарована Україні Ілоном Маском, нещодавно була встановлена ​​у місті Бородянка Київської області.

«На деокупованих територіях, які найбільше постраждали від росіян, є проблеми з електрикою, а станції Tesla Powerwall забезпечують резервне живлення під час відключення електроенергії», — заявив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Сонячні енергосистеми розгортаються здебільшого для запобігання відключенням електроенергії та захисту критичної інфраструктури, такій як лікарні, каже Ольга Сухопара, директор з розвитку Української асоціації відновлюваної енергетики.

«Після звільнення півночі України багато ліній електропередач було пошкоджено або зруйновано внаслідок бойових дій», — сказав Сухопара, додавши, що всі пошкоджені лінії електропередач у регіоні відновлено.

За словами Сухопари, комерційні дахи та сонячні фотоелектричні фасади стали популярними останніми роками як спосіб заощадити на рахунках за електроенергію.

«В Україні досі існує перехресне субсидування в електроенергетиці: тарифи для населення регулюються державою, а бізнес платить за електроенергію ринкову ціну, яка в середньому втричі вища, ніж для населення», — сказала вона. «От чому підприємства стали частіше встановлювати сонячні системи для власного споживання, щоб знизити рахунки за електроенергію та забезпечити себе електроенергією за фіксованою ціною на роки вперед».

Сонячна енергетика України зараз здебільшого орієнтована на виживання, а не на подальший розвиток. За словами Сухопари, мета полягає у тому, щоб уникнути банкрутства при постійних скороченнях та зниженні пільгових тарифів.

«Ведеться робота щодо внесення змін до законодавства про вільний доступ до ринку електроенергії для виробників ВДЕ», — сказала вона. «Ми також сподіваємося розпочати експорт «зеленої» електроенергії до ЄС у найближчому майбутньому».


Залишити коментар