Вт. 19 Березня 2024

Дозволів не треба: спростились умови експорту до ЄС

Поки перемовини щодо розблокування українських портів ще тривають, ЄС лібералізує процедури експорту продукції з України автомобільним транспортом. Тепер для торгівлі з європейськими партнерами та транзиту через територію цих країн не потрібно спеціальних дозволів, повідомляє SEEDS.

“Єврокомісія погодила фінальний текст Спеціальної Угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна – ЄС. Угода передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень українськими перевізниками без дозволів. Підписання документа заплановане наприкінці червня”, – повідомили в Мінагрополітики.

Міністерство інфраструктури, у свою чергу, наразі працює над покращенням умов перевезення вантажів і збільшенням пропускної спроможності на західних кордонах.

Обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була достатньо критичною проблемою для українських перевізників впродовж останніх 5-ти років. З моменту підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами Євросоюзу зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автомобільним транспортом – на 42%.

Протягом березня вдалось досягти домовленостей про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС (Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина).


Залишити коментар