Пт. 19 Квітня 2024

Урожайність знизиться на 10-15% через погоду

У Міністерстві аграрної політики та продовольства зробили попередній прогноз урожайності зернових.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«Очевидно, що урожай буде меншим, ніж минулого року. Озима пшениця — 40 ц/га (минулого року було 45 ц/га), озиме жито — 33 ц/га (було 35 ц/га), озимий ячмінь — 35 ц/га (було 42 ц/га). Очікуємо, що врожайність цього року буде на 10-15% меншою»

За словами Тараса Висоцького, на озимі культури вплинули погодні фактори, тому що вони закладалися за повною технологією з осені, було проведено підживлення. По ярих культурах аграрії використовували менш інтенсивну технологію вирощування.

При цьому перший заступник міністра додає, що аграрії не економлять на інноваційних технологіях.

«Аграрії можуть змінювати культури на невибагливі (так, збільшилась кількість проса та гречки) або зменшувати частку інноваційних посівів. Водночас варто розуміти, що мета інноваційних технологій — зменшити собівартість одиниці продукту. Можуть бути більші інвестиції на гектар, але вони потім дають меншу собівартість товару. Тобто в умовах тимчасово обмеженого фінансового ресурсу краще менше сіяти, але не економити на технологіях. Адже інші постійні адміністративні витрати залишаються», — резюмує він.


Залишити коментар