Сб. 20 Квітня 2024

У фермерів з’явилась нова перспективна культура

Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт про використання препаратів із медичного канабісу для лікування окремих хвороб. Про це повідомляє на facebook сторінку Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшко, пише  agronews.ua.

«Ми вже підготували законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва», — розповів Ляшко.

Він також зазначив, що інформаційні кампанії проти виробництва препаратів канабісу свідомо ототожнюють ліки на його основі та канабіс, що перебуває в незаконному обігу, з метою нівелювати цінність його як лікарського засобу та дискредитувати саму ідею його використання в медичних цілях.

«Медичний канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання. Водночас ми все одно пропонуємо встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом і реалізацією препаратів, розуміючи чутливість цього питання у суспільстві», — пояснив Ляшко.

Препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу.

Важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ.

 


Залишити коментар