Пт. 19 Квітня 2024

Українці закохуються в спаржу: як розвивається виробництво культури

Спаржа є традиційною культурою для Німеччини та багатьох інших європейських країн. В Україні ж ринок цього продукту лише починає формуватися, утім розвивається він доволі швидко. Якщо раніше спаржу вирощували переважно на заході та півдні країни, то зараз культура з’являється і в інших регіонах. Наприклад, на Полтавщині популяризацією спаржі активно займається господарство “Аспарагус Журавля”. Хоча основним ринком збуту залишається столиця, жителі різних куточків України проявляють зацікавленість до корисного і смачного продукту.

“Займаюся спаржею три роки, тобто другий рік вже збираю урожай. Довго підбирав нішеву культуру, вирощування якої було б цікавим і вигідним. Експериментував, багато чого вже спробував, але зупинитися вирішив саме на спаржі. На мою думку це досить перспективна культура”, — власник господарства “Аспарагус Журавля” Олександр Журавель у коментарі для SEEDS

Наразі загальна площа ділянки під спаржею в господарстві Олександра Журавля становить майже чотири гектара. Але поки ще не всі насадження дають урожай.

“Минулого і позаминулого року купував саджанці в Нідерландах. У 2022 році через ситуацію в країні нових саджанців вже не завозили”, — говорить Олександр.

“Зазвичай реалізуємо спаржу через два канали — соціальні мережі та невеликі магазини з продажу продуктів для здорового харчування. Також застосовуємо формат продажу безпосередньо з ферми — деякі клієнти самі приїжджають до нас по спаржу”, — розповідає фермер.

Один з пособів замовлення спаржі – на сторінці господарства у Facebook.

Олександр Журавель говорить, що війна вплинула на попит.

“Ринок збуту в нас був переважно в Києві. Через війну багато наших клієнтів виїхали за кордон. З іншого боку, минулого року ми вже напрацювали клієнтуру, до того ж українці починають активніше цікавитися спаржею. Ця культура не така вже й нова і попит на не поступово зростає”

Тривалість сезону спаржі залежить, перш за все, від того, скільки років тому на ділянці висадили культуру.

“У нашому господарстві сезон збору врожаю починається в 20-х числах квітня і триває до початку червня”

Збирати спаржу панові Олександрові допомагають працівники фермерського господарства та сезонні робітники.

Фермер говорить, що сьогодні український ринок спаржі формують переважно малі та середні виробники. Попит на культуру зростає, тому вона залишається перспективною і протягом найближчих років ринок спаржі в Україні буде рости.

“Основні виробники спаржі — це Волинь та Херсон. Херсон наразі окупований, але навіть минулого року, коли продукт постачали і з півдня, все одно українські виробники не могли повністю задовольнити попит на внутрішньому ринку. Багато спаржі імпортувалося. Споживання зростає швидко і виробництво зростає швидко, але поки що ринок ненасичений, недостатньо сформований, і місця вистачає всім”, — розповідає Олександр Журавель.


Залишити коментар